Az e-book-olvasók története

Ha az e-book történetére gondolunk, legfeljebb 15 évre tekintünk vissza. Nehéz elhinni, de az e-könyv fogalma már 80 éve létezik! Bejegyzésünkben arról olvashatsz,  hogy mikor készült az első e-könyv, és kik álltak az e-book-olvasók létrejötte mögött.

Az elektronikus könyvek korai története

Az e-könyvek megjelenése sokak számára forradalmi újdonság volt, mások azonban már régóta várták szélesebb körű elterjedésüket, számukra nem volt meglepetés az elektronikus könyvolvasók piacra kerülése. 

És hogy mikor készült az első e-könyv? Az e-könyvek története egészen az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor egy amerikai író, bizonyos Bob Brown az akkor újdonságnak számító hangosfilmek hatására gondolkodott el egy olyan gépen, amely lehetõvé teszi nagy mennyiségû szöveg gyors és hatékony olvasását. The Readies címmel adta ki erről szóló könyvét, amelyben sok olyan funkciót írt le, melyek a mai e-book-olvasók sajátjai: olyan hordozható gép, amely egy mikrofilmes megoldáshoz hasonlóan teszi olvashatóvá a mûveket egy nagyító segítségével. A terv végül nem jutott tovább egy prototípus megalkotásánál, ami sajnos elveszett.

Ötlete 1949-ben vált valósággá, amikor egy spanyol iskolai tanár, Angela Ruiz Robles megalkotta a hordozható könyvolvasót. Cserélhetõ tekercseket tartalmazott a készüléke, amely saját fényforrással is rendelkezett. Tanítványai és gyermekei dolgát szerette volna találmányával megkönnyíteni, hogy ne kelljen olyan sok könyvet magukkal hordozniuk. Találmánya azonban még nem elektronikus volt, és nem indult el tömeges gyártása. Képünkön az ő találmányát láthatjátok.

Mikor készült az első valóban elektronikus könyv?

Az illinois-i egyetem diákja, Michael S. Hart, találta fel az első valóban e-könyvet. És hogy mi volt a tartalma? Nem más, mint az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat.  Valójában ez nem volt más, mint a szkenner megalkotása előtt egy könyv teljes tartalmának digitalizálása (Hart begépelte az egész dokumentumot) és annak másokkal való megosztása, tehát alapvetően web alapú szolgáltatás. Hart célja az volt, hogy az emberek számára hozzáférhetővé váljon a teljes világirodalom mindenféle korlátozás nélkül. Elindította a Gutenberg Projektet, minden hónapban kezdetben több tucat, később több száz könyvet dolgoztak föl a lelkes önkéntesek. 

E-bookok napjainkban

1993-ban kezdte el a Bibliobytes cég az e-könyvek online értékesítését, ekkortól tehát már önálló piaca lett az elektronikus könyvkereskedelemnek. 1998-ban kerültek piacra az első e-könyv olvasók, amelyek még nagy és vastag könyvek voltak méretüket tekintve, LCD képernyővel, és kb. 10 könyvet tudtak tárolni. Ezután az e-book-olvasók technológiája folyamatosan fejlődött, egyre több cég dobta piacra a saját termékét. Ma már sok elektronikus könyvolvasó van a kínálatban, és egyre népszerűbb ez a könyvolvasási forma is, világszerte sokmillió eszközt értékesítenek évente.

Források

https://bookscouter.com/blog/a-brief-history-of-ebooks/

https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/digital/content-and-e-books/article/89005-the-past-25-years-of-e-books.html

https://real.mtak.hu/75182/2/EPA00458_korunk_2014_10_015-026.pdf