A világ legkülönlegesebb színházai; I. rész

Vajon melyek a világ legkülönösebb, legfurcsább, legérdekesebb színházai? Összeszedtünk nektek néhányat közülük. Bejegyzésünk első részében hét különleges színházról olvashattok.

Shakespeare Globe Színháza (London, Anglia)

istockphoto-1161701495-612x612

Az eredeti Globe Színházat Shakespeare társulata építette, de 1613-ban leégett. Ezt a színházat építették újjá 1997-ben néhány méterre az eredeti helyszíntől, korabeli feljegyzések alapján. Bár szinte pont olyan, mint az eredeti, az új épület néhány dologban modernebb: például a szalmával szórt nézőtér helyett betonból készült padló van. Az egyik korhűen újraalkotott jellemző a tető – ez az egyetlen nádfedeles építmény Londonban 1666 óta.

Minack Színház (Cornwall, Anglia)

minack-theatre-1

A sziklába vájt színházat a két világháború között építette a tengerparti telek akkori tulajdonosa, Rowena Cade saját kertésze, Billy Rawlings segítségével. A színházhoz szükséges alapanyagokat, sziklákat a partról hordták föl. Az első bemutató 1932 nyarán volt: egy helyi társulat Shakespeare A vihar komédiáját mutatta be. A színház egész évben nyitva áll, de főleg a tavaszi időszaktól állandóak az előadások.

Düsseldorfer Schauspielhaus (Düsseldorf, Németország)

istockphoto-1461402051-612x612

A düsseldorfi Schauspielhaust Bernhard Pfau építész tervezte, és 1970-ben nyitották meg a nagyközönség előtt . Érdekessége, hogy az épület hullámos, amely hullámok a természet folytonos változására emlékeztetnek, de egy nagy színházi függönyt is felidéznek.

Brooklyn Academy of Music - BAM (New York, USA)

istockphoto-1293394661-612x612

Valójában ez egy művészeti komplexum, egy nagy épületegyüttes, melyben színházi, tánc-, zenei, opera- és filmprogramok is helyet kapnak.A színház elődje már a XIX. században állt, azonban 1903-ban leégett. Újjáépítése után 1908-ban nyílt meg újra. Az épületben megtalálhatók az eredeti oszlopok, ami görög-római hangulatot kölcsönöz a helyszínnek.

Noh Színház (Tokió, Japán)

640px-Noh-stage

A noh vagy nó egy hagyományos japán színházi forma, középkori eredettel. Leginkább az ókori görög drámákhoz lehet hasonlítani, hiszen ezekben a darabokban is csak férfiak játszanak, sokszor maszkot viselnek, és kórus is van. A darabok rövidek, kevés a párbeszéd, nagy hangsúlyt kap bennük a mozgás és a zene. 

Ezt a tokiói színházat 1983-ban 400 éves, különleges hinoki ciprusfákból építették fel. A színpad három oldalról nyitott, és a székek a színpad körül legyező alakban helyezkednek el. Minden üléshez saját feliratozási rendszer tartozik, amelyben egy gomb megnyomásával lehet japánról angol nyelvre váltani.

Salle Richelieu (Párizs)

Renovation-de-la-salle-Richelieu-de-la-Comedie-Francaise

A Salle Richelieu, más néven a Comédie Française a 17. század végén épült. Sajnos ez az épület is elpusztult egy tűzvészben 1900-ban, csak a falai maradtak állva. Ez az egyetlen francia állami színház, amelynek állandó színjátszó társulata. Belseje káprázatos: hatalmas lépcsőház, óriási csillárok, gyönyörű festmények a mennyezeten, aranyozás mindenhol, és persze fényűző, vörös bársony ülések.

Sydney-i Operaház

Sydney_Australia._(21339175489)

A különleges külsejű színház 1973-ban nyílt meg. 233 építész nyújtott be pályázatot a megépítésre, végül egy dán építész alkothatta meg a terveket. Ihletője a sidney-i kikötőben gyakran látható jachtok, hiszen az épület nagy betonhéjai óriási vitorlákra emlékeztetnek, melyek egyenként 161 tonna súlyúak és 65 méter magasak. Ebben a színházban van a világ legnagyobb színpadi függönye. A hangversenyterem orgonája pedig a világ legnagyobb mechanikus orgonája: 10 244 darab sípja van. Az épületet közvetlenül a kikötőből vett tengervízzel hűtik. A rendszer 35 kilométeres csöveken keresztül keringeti a kikötőből nyert hideg vizet, amivel az épület fűtését és hűtését is ellátja.

Cikkünk következő részében újabb hét különleges színházzal ismerkedhettek meg.

Ha szeretsz színházba járni, remek választás letölthető, majd nyomtatható színházi naplónk, melyben a látott előadásokhoz tartozó minden információt följegyezhetsz. Többek között a noteszben rögíztheted a megtekintés dátumát, a szereplőket és színészeket, a rendezőt, az ülőhelyet, azt is, hogy mennyibe került a jegy, hogy kivel nézted meg a darabot, és természetesen az értékelésnek is van hely.