Mi az a logbook?

Mi az a hajónapló?

A logbook egy egyre inkább elterjedőben lévő kifejezés, mely eredetileg hajónaplót jelent. Az utazás részleteinek dokumentálására, valamint az útvonal, az időjárás, az út közben tett felfedezések és az egyéb fontos események nyilvántartására használták (és persze használják ma is). Leírták benne például az útvonalat, a becsült pozíciót és a csillagászati ​​számításokat a szélesség és hosszúság meghatározásához, a hajó sebességére és irányára vonatkozó részleteket, a szélirány változásait, az óceáni áramlatokat, a tenger állapotát, a víz hőmérsékletét és a légköri viszonyok minden jelentős változását, sőt a hullámmagasságot, a látási viszonyokat és az égbolt állapotát, a látott növényeket, állatokat, más hajókat - és így tovább.

Egy idő után a hajónaplók egyre részletesebbé váltak, beleírták a kikötőkről, a legénység összetételéről és a hajó fedélzetén történt eseményekről szóló információkat is. Mivel a hajónapló az utazás hivatalos feljegyzéseként szolgált, a kapitányok nagyon vigyáztak arra, hogy mi kerüljön bele, mivel a hajónaplókat adott esetben büntetőperekben is felhasználhatták.

A hajónapló olyan nagyon fontos dokumentum volt, ezért természetesen jól védett helyen tartották, és baleset vagy hajótörés esetén mindenképp megpróbálták megmenteni.

A régi hajónaplók nagyon érdekesek és informatívak, hiszen megmutatják, hogyan éltek a tengerészek, mit ettek, milyen szabályokat alkalmaztak a hajókon, hogyan érintkeztek az őslakosokkal és így tovább. 

Könyv - hajónaplóból

Ha még nem olvastad, mindenképpen ajánlom olvasásra Alfred Lansing: A ​Déli-sark foglyai című könyvét, mely az interjúk mellett éppen ilyen hajónaplók és feljegyzések alapján született! 1914-ben a brit Birodalmi Transzantarktisz-expedíció tagjai, miután hajójuk elsüllyedt, hónapokig sodródtak kilátástalanul a jégtáblákon, szinte alig hihető, hogy megmenekültek. A hajónaplók minden részletét megőrizték ennek a kényszerű utazásnak, és fantasztikus emléket állítanak mindannak a küzdelemnek, amelyen ezek az emberek keresztülmentek.

Ma mit jelent a logbook?

Ma a logbook fogalmát más területeken is használják, mint például az egészséges életmód, a testedzés, tanulás, a saját, egyéni fejlődésünk, utazásaink, háztartásunk, emberi kapcsolataink: rengeteg olyan területen, ahol hasznos és fontos lehet a tevékenységek és tapasztalatok írásos nyilvántartása. 

Mire jó?

A logbook vagy napló célja, hogy lehetőséget biztosítson a megtapasztalt, megtanult vagy csak tervezett dolgok rögzítésére, és az azokkal kapcsolatos dolgokkal kapcsolatos reflektálásra, a gondolatok összegyűjtésére. Nagyon hasznos eszköz arra, hogy kitűzött céljainkat följegyezzük, és persze a megvalósulást és a fejlődést is nyomon tudjuk követni.